Piriformis Syndroom


Het piriformis syndroom. De naam zal u misschien niet bekend voorkomen, maar wist u dat het in Nederland één van de meest voorkomende oorzaken van bil-, been- en lage rugklachten is? Bij het piriformis syndroom is sprake van irritatie, verharding of opzwelling van de musculus piriformis, een diepe bilspier. Hierbij drukt deze spier op de ischias-zenuw. Dit veroorzaakt een stekende pijn in de bil. De pijn kan uitstralen naar de onderrug of naar het been. Bij fysiotherapie On The Move hebben we ervaring met deze aandoening en kunnen we u door middel van oefeningen, zo nodig in combinatie met dry needling van de pijn verlossen.

Symptomen van het piriformis syndroom

Myofasciale Triggerpoints (MTrP’s) zijn kleine verhardingen in een spier. Deze verhardingen zijn vaak voelbaar en worden spierknopen genoemd. De knopen worden gevormd door een aantal spiervezels die in ruststand meer samengetrokken zijn dan andere omringende spiervezels. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding. Het gevolg hiervan is dat de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen verstoord raakt. Door de verstoring hopen de afvalstoffen zich op en trekt de spier zich samen. De spier wordt hierdoor korter en verzwakt, waardoor andere omringende spieren de taken overnemen. Indien de triggerpoints onbehandeld blijven kunnen de omringende spieren overbelast raken en kunnen er in deze spieren ook Myofasciale Triggerpoints ontstaan.

Wat zijn de symptomen van het Myofasciaal Pijn Syndroom?

Mensen met het piriformis syndroom hebben vaak klachten die sterk op herniaklachten lijken. Tintelingen of een doof gevoel in de bil zijn meestal de eerste symptomen. Wanneer het syndroom verergert, is pijn in de bil (vaak diep en in het midden) het meest voorkomende symptoom. De pijn kan uitstralen naar de rug, heup, achterkant van het been of de voet

Vaak treedt de pijn op wanneer de piriformis spier opgerekt wordt. In de meeste gevallen zit de pijn maar aan één kant, maar het kan ook aan beide kanten voorkomen. De pijn wordt erger na een tijdje zitten, (trap)lopen, fietsen of rennen en vermindert bij het liggen op de rug.

Piriformis syndroom en fysiotherapie

De piriformis spier zorgt ervoor dat u uw been naar buiten kunt draaien. Het is natuurlijk erg vervelend wanneer een aandoening aan deze spier, zoals het piriformis syndroom, u hindert in het dagelijkse leven. Fysiotherapie kan de pijn die het piriformis syndroom veroorzaakt verminderen en vaak zelfs wegnemen. Belangrijk is dat u in beweging blijft en zo vroeg mogelijk met de behandeling begint.

Bij Fysiotherapie On The Move in Enschede helpen we u de piriformis spier op te rekken door middel van speciale oefeningen. Dit ontspant de spier en vermindert de druk op de ischias-zenuw. Massage op het pijnpunt kan daarbij ook helpen. Is dit niet afdoende, dan is dry needling een optie. Daarnaast geven we u oefeningen doen om de spieren in de bil, de heup en het bekken sterker te maken.

Bij Fysiotherapie On The Move in Enschede doen wij er alles aan om u van uw klachten af te helpen. Maak een afspraak en ervaar het zelf!

behandeling bij het piriformis syndoom


Afspraak plannen Enschede

Een afspraak plannen bij Fysiotherapie On The Move in Enschede is zeer eenvoudig. U ziet een overzicht met alle beschikbare tijden voor het maken van een afspraak. Groen betekent dat er een tijd beschikbaar is.

› Stap 1
Selecteer eerst een locatie

› Stap 2
Selecteer een medewerker, kies een beschikbare tijd, vul uw gegevens in en druk op 'verstuur'

✓ Klaar!
Zodra wij de afspraak hebben bevestigd ontvangt u hier een e-mail over.

Alleen na het ontvangen van de bevestigings e-mail is de afspraak definitief. Geen bevestigings e-mail ontvangen? Bel met 053 234 00 07, mail naar info@fysiotherapieonthemove.nl, of neem contact op via WhatsApp

Mocht u uw geschikte tijd niet vinden of wenst u een afspraak in de avonduren? Neem gerust contact met ons op. Er wordt altijd gestreefd naar een passende afspraak.

Contact

Telefoon, E-mail of WhatsApp

Voortsweg 204
7523CK Enschede


053 234 0007

info@fysiotherapieonthemove.nl

Stuur een Appje

Blijf op de hoogte

Ik ben te vinden op de volgende kanalen

Afspraak plannen

Bekijk alle beschikbare tijden

© Copyright 2020 Fysiotherapie On The Move

Privacy Statement - Algemene voorwaarden